Choklad utan tillsatt socker

EASIS Choklad och Chokladkrämspålägg är alla utan tillsatt socker. Istället är de sötade med sötningsmedel från steviaplantan, steviolglykosid, i kombination med det kalorifria sötningsmedlet erytritol. Steviolglykosid ger den rätta sötman, medan erytritol skapar samma fyllighet som socker skulle ge. Dessa två sötningsmedel kompletterar därför varandra väl och tillför chokladen en söt smak utan att innehålla alla kalorier från socker.

Choklad utan tillsatt socker

"Sockerfri choklad" är hur konsumenter ofta hänvisar till sockerfri choklad. EASIS choklad är utan tillsatt socker, men eftersom ingredienserna naturligt innehåller en liten mängd sockerarter kan vi inte kalla dem sockerfria. Du kan dock vara helt säker på att du inte hittar vanligt socker i produkterna.
Däremot har vi bytt ut fylligheten i sockret mot till exempel sötningsmedlet erytritol och fibrer och tillsatt extra sötma genom att tillsätta lite steviaextrakt. Och det oavsett om det är mörk, ljus eller vit choklad. Alla sorter innehåller steviolglykosiden i kombination med det kalorifria sötningsmedlet erytritol.

Fördelen att kombinera steviolglykosid med erytritol är att det rätt sötma så väl som fyllighet som om det vore socker i. Det ger chokladen rätt smak, men utan att för den delen innehålla tillnärmelsevis samma mängd kalorier.
Att göra choklad utan tillsatt socker det är en ganska svår process. För det man vill är ju att choklad utan socker, ska smaka som choklad med socker gör. Om man ser till vanlig choklad, så är dess huvudkomponent just socker. Det är just sockret som ger sötma så väl som textur och bulk. När man då gör en choklad utan socker, så måste man ersätta sockret på bra sätt.

När man ska tillverka en choklad utan tillsatt socker så måste man hitta någonting som ger bulk. Det är för att chokladen i sig ska få rätt textur och rätt känsla i munnen.. Det socker gör vanligtvis i choklad är även att bidra till dess viskositet. Bland vanliga bulkmedel som det kallas finns bland annat inulin och polydextros. Båda dessa är ett kostfiber.

Efter detta, så måste man ha något som ger chokladen dess sötma. Olika sötningsmedel omfattas av olika regler Ett vanligt förekommande sätt att sockerreducera choklad, det är att använda så kallade sockeralkoholer.
Det är dock stor skillnad på vilka sockeralkoholer man använder. Maltitol används ofta, vilket är ett sötningsmedel som bidrar till kalorier och blodsockerhöjning. Istället använder vi Erythritol som är ett kalorifritt sötningsmedel som därför inte påverkar blodsockret. Erytriol sötar inte lika mycket som socker, så för att få sötman på ett bra sätt använder vi ett högintensivt sötningsmedel, steviolglykosider utvunna från steviaplantan.
När man talar om så kallade sockeralkoholer, så är namnet något missvisande, då det vare sig innehåller socker eller alkohol. Det är egentligen en typ av molekyler som liknar vissa sockerarter. Inom sockeralkoholer finns bland annat sorbitol, mannitol, xylitol, isomalt, laktitol, maltitol och polyglycitolsirap. Dessa använder vi dock INTE i EASIS-choklad, utan använder istället det kalorifria sötningsmedlet, Erythritol.

Välj choklad utan socker
Om du vill minska på mängden socker i det du äter, men ändå vill kunna njuta av choklad, så är det ett bra alternativ att välja en choklad utan tillsatt socker. Då är det bara det naturliga sockret i chokladen du får i dig. Det är alltså långt ifrån den sockerhalt som finns i vanlig choklad. Du kan hitta olika sorters choklad här, utan tillsatt socker som till exempel vit choklad och mörk choklad utan socker.

Just att överlag dra ner på socker i din vardag är ganska bra. Socker i sig innehåller mest bara kalorier, men absolut inga näringsämnen. Äter man allt för mycket socker så kan det leda till övervikt så väl som att det kan ge näringsbrist. Ett regelbundet intag av socker är också något som ökar risken att få karies.

Ser man till hur svenskar äter och förhåller sig till socker, så är det barn och unga kvinnor upp till 30 år som äter allra mest socker.  Det är även så att 4 av 10 vuxna svenskar äter för mycket socker. Man brukar ha som rekommendation att max % av kalorierna bör komma från tillsatt socker.(Källa: Livsmedelsverket)

Det har gjorts vissa tester av choklad utan socker, där deltagare fått smaka choklad med socker samt choklad utan socker. I många fall är det som så att de som testat inte har märkt skillnad samt att de även föredragit den sorten utan tillsatt socker. (Källa: Livsmedelsverket)

Äta produkter utan tillsatt socker
För att dra ner på ditt sockerätande så kan det vara bra att undvika produkter med tillsatt socker. Det är vad du hittar här hos oss. Vi har inte bara choklad utan tillsatt socker utan även en mängd andra produkter. De flesta av oss äter ju flera gånger per dag. Det är då inte bara frukost, lunch och middag, utan även mellanmål och snacks. Det är ju då bra att försöka se till att mycket av det du stoppar i dig inte har en massa tillsatt socker. Det är idag förvånansvärt många produkter där man tillsatt socker, utan att det behövs. Många av de produkter som fått socker tillsatt smakar oftast minst lika bra, eller bättre utan.

Choklad utan tillsatt socker
Ibland blir du säkert väldigt sugen på att äta choklad, men låter bli på grund av att det innehåller allt för hög halt med socker. Det är inget du behöver oroa dig för när du väljer att köpa vår choklad utan tillsatt socker. Här kan du hitta choklad med den rätta, fylliga och söta smaken, utan att det är en massa tillsatt socker i dem! Det som gör att vår choklad ändå smakar som ”vanlig” choklad är att vi använt oss av olika sötningsmedel. Med hjälp av steviolglykosid får chokladen den rätta sötman och erytritol samt kostfiber skapar samma fyllighet som socker skulle gett. Dessa två sötningsmedel kompletterar varandra på ett riktigt bra sätt och tillför chokladen en söt och god smak utan att innehålla alla kalorier från socker.

Vår choklad utan tillsatt socker är ett mycket bra alternativ när du vill undvika eller minska din konsumtion av socker och kalorier.

Handla din choklad hos EASIS
Vi har ett stort sortiment av choklad utan tillsatt socker, så att det finns något för alla smaker. Bland annat hittar du chokladbars, choklad med pralinfyllning, choklad med fyllningar som smakar hallon, lakrits eller apelsin. Missa inte heller att även har ett stort sortiment av andra produkter som är helt utan tillsatt socker. Bland annat chips, karameller, godis, kakor och kolor. Även marmelader utan tillsatt socke, sylter, såser och mycket mer!