Sötningsmedel och Sockerersättning

EASIS Sötningsmedel och sockerersättning är bra alternativ till traditionellt socker. Varje produkt är anpassad till den enskilda användningssituationen. Perfect Fit är till exempel perfekt för bakning. Det kan användas som sockersättning i alla recept. Perfect Strø är som namnet antyder gott att strö över havregrynen eller jordgubbarna, medan Perfect Sødetabs passar till varma drycker.

Och så har vi de två sötningsmedlen som är baserade på det kalorifria sötningsmedlet erytritol, som sötar 0,7 gånger jämfört med socker: Perfect Multisød har samma konsistens och utseende som socker och kan ersätta socker 1:1 i alla sammanhang. Perfect Florsød är finmalen erytritol, som bara behöver blandas med vatten för att få den allra finaste glasyr.

Sötningsmedel

Sötningsmedel och sockerersättning är bra alternativ till vanligt, vitt socker. Här på denna sida hittar du olika produkter, som alla är anpassade för olika användningsområden. Bland annat finns det smart sockerersättning för bakning, det i form av Pefect Fit. Det finns även en produkt som är ett bra substitut för strösocker, som passar bra om du vill söta din gröt. Utöver de hittar du även andra bra sötningsmedel.

När man talar om sötningsmedel och livsmedel, så får sötningsmedel enbart användas till så kallade lättprodukter så som light-läsk samt att det får användas för livsmedel utan tillsatt socker. Man använder sötningsmedel för att ge ett livsmedel en söt smak och är en ersättning för socker.

Sockeralkoholer eller andra intensiva sötningsmedel som utvunnits ur växter samt syntetiskt framställda är vad som räknas till sötningsmedel.

Det är olika sötningsförmåga för olika sötningsmedel, men intensiva sötningsmedel är alltid sötare än socker. När det gäller sockeralkoholer så är de mindre söta än socker.

Att använda dig av sötningsmedel eller sockerersättning, det är ett bra alternativ om du vill dra ner användandet av vanligt socker. Det oavsett om det gäller frukost, när du ska baka eller om du vill köpa godis utan tillsatt socker.

Här hos oss på EASIS kan du hitta en mängd bra produkter att välja mellan och de är alla utan tillsatt socker. Så börja ditt nya liv, genom att börja använda sockerfria produkter och produkter utan tillsatt socker.

Sockeralkoholer
Inom sockeralkoholer finns sorbitol, mannitol, xylitol, isomalt, laktitol, erytritol, maltitol och polyglycitolsirap.

Oftast är sockeralkoholerna mindre söta än socker, men de ger energi/kalorier. Dock inte alls i samma mängd som socker.  Sedan finns ett undantag och det är erytritol. Den är helt kalorifri!

Icke energigivande sötningsmedel
Det finns även de sötningsmedel som är helt energifria. Det gäller:
•Sackarin
•Cyklamat
•Acesulfamkalium
•Sukralos
•Steviolglykosider

Det finns även ett sötningsmedel vid namn aspartam, som är syntetiskt framställt av två aminosyror. Det är inte fritt från energi, men används i så liten mängd att det är försumbart. Därför kan man säga att det är fritt från energi, eller kalorier.

Socker vs sötningsmedel
När man talar om socker, så är det ett samlingsnamn för sockerarter som förekommer naturligt och det i bland annat frukt, mjölk, bär med mera.
Strösocker är något som utvinns ur sockerbetor eller sockerrör och det består av sackaros. Det går att ersätta socker med sötningsmedel, fibersirap eller sockerersättning.

Det finns naturligt förekommande sötningsmedel och de är något mindre söta än socker, samt innehåller färre kalorier.

Stevioglykosider, eller stevia, det utvinner man ur en växt som heter sötflockel. Dock måste den raffineras och får därför inte kallas eller marknadsföras som naturlig.

De artificiella sötningsmedlen framställs på syntetisk väg. Det är bland annat aspartam, cyklamat, sukralos och sackarin. De kan vara hundratals eller tusentals gånger sötare än socker. De innehåller mycket få eller inga kalorier alls. Dessa används mestadels av livsmedelsindustrin i light-produkter och livsmedel utan tillsatt socker.

En fördel med de artificiella sötningsmedlen är att de inte höjer blodsockret och passar ofta bra att användas av den som lider av diabetes typ 1 och 2.

I de allra flesta fall går det att ersätta socker med sötningsmedel. Det finns ett par undantag. Bland annat aspartam som bryts ner i en sur miljö och vid uppvärmning och därför är det inte bra till att baka med. Det eftersom att den söta smaken försvinner när man värmer upp det.

Hur skiljer sig socker och sötningsmedel i sötma?
Naturligt socker
Socker, 100 procents sötma, 4 kcal/g

Naturliga sötningsmedel
Sorbitol, E420, ca 50 procents sötma, ca 2 kcal/g
Xylitol, E967, ca 100 procents sötma, ca 2 kcal/g

Artificiella sötningsmedel
Cyklamat, E 952, ca 30 ggr sötare än socker
Aspartam, E 951, ca 200 ggr sötare än socker
Steviolglykosider, E 960, ca 300 ggr sötare än socker
Sukralos, E 955, ca 600 ggr sötare än socker

Ersätt ditt socker med bra produkter
Vi på EASIS har en hel del produkter, utan tillsatt socker. Dels kan du hitta sötningsmedel och ersättningssocker här på vår sida. Det så att du på egen hand kan ersätta sockret i vardagen. Du hittar bra alternativ om du vill kunna baka till exempel. Om du ofta strör socker över gröten eller färska bären, så kan du välja att ersätta det med vår Perfect Strø. Vi har även smart ersättning för dig som vill göra varma drycker utan tillsatt socker.

Du som vill ha ett sötningsmedel fritt från energi/kalorier, du kan med fördel välja våra två sötningsmedel som är baserade på det kalorifria sötningsmedlet erytritol. Den sötar 0,7 gånger jämfört med socker. Dels har du Perfect Multisød som dels har samma konsistens dels samma utseende som socker. Den kan ersätta socker 1:1 i alla sammanhang. Perfect Florsød är finmalen erytritol. Du kan blanda det med vatten för att få en perfekt glasyr.

Alla våra produkter vi har här hos oss på EASIS är utan tillsatt socker. Dock så kompromissar vi aldrig med smaken. Med våra produkter är det lätt att dra ner på sockerintag så väl som kaloriintag.