10 myter om viktminskning

10 myter om viktminskning

Det finns mängder av olika myter om kost och motion. Vissa är så seglivade att vi förmodligen aldrig kommer att bli av med dem helt. Lyckligtvis får vi ständigt mer kunskap om vad som är bra och dåligt i hälsodjungeln. Nya studier visar att det inte längre finns stöd för det vi trodde var sanning för tio år sedan.

Nedan kan du läsa om tio av de största myterna kring hälsa och viktminskning.

Myt 1: Rörsocker är nyttigare än vanligt vitt socker

Skillnaden mellan rörsocker och vanligt vitt socker är att rörsockret har kvar lite av den sirap man normalt ångar bort vid framställningen av vitt socker. Vitt socker är raffinerat, vilket innebär att allt annat än det rena sockret avlägsnas. Det finns ingen signifikant skillnad i näringsvärdet för de två sockertyperna. Vitt socker, rörsocker, honung, pärlsocker, farinsocker, sirap och florsocker är likvärdigt när vi jämför näringsinnehållet.  Om sockret är ekologiskt eller inte har inte heller någon effekt på näringsvärdet.

Myt 2: Man blir tjock av att äta fett

Du går inte upp i vikt förrän du överskrider den mängd kalorier du behöver på en dag. En kvinna som väger 75 kilo kan gå ner ett halvt kilo i veckan genom att äta 1 600 kcal. Dessa 1 600 kcal kan i princip komma från en stor portion pommes frites, majonnäs och en hamburgare. Så länge hon inte äter mer än dessa 1 600 kcal kommer hon att fortsätta gå ner i vikt. Hälsoaspekten i detta sätt att gå ner i vikt är en annan diskussion.

Myt 3: Man går upp i vikt av bananer

Jag hör fortfarande viktminskningsklienter säga att de minsann inte äter bananer för dem går man upp i vikt av. Först och främst finns det ingen mat man går upp i vikt av. Om du får i dig för många kalorier går du upp i vikt. Bananer innehåller endast 30 kcal mer per 100 g än många andra typer av frukt och bär. Om du vill gå ner i vikt finns det många andra saker att först titta på innan du börjar förändra vilken typ av frukt du äter.

Myt 4: Om du äter efter kl. 20 går du upp i vikt

En otroligt seglivad myt! Man går inte upp i vikt för att man äter efter en viss tid. Det är den totala mängden kalorier på en dag som avgör om du lyckas gå ner i vikt.

Myt 5: Man kan äta choklad så länge den är 70-procentig

Mörk choklad 70 % innehåller 574 kcal per 100 g (från Toms), medan en mjölkchoklad (från Toms) innehåller 562 kcal per 100 g. Om du föredrar den ljusa chokladen får du faktiskt i dig färre kalorier per bit än om du äter den mörka. Så du uppnår inte någon viktminskningseffekt genom att äta choklad med ett kakaoinnehåll som är högre än 70 %. Det kan dock vara bra att välja mörk choklad eftersom du rent smakmässigt blir ”mätt” snabbare än om du äter ljus choklad. Detta är individuellt men kan vara ett argument för att välja den mörka chokladen framför den ljusa. EASIS mörka choklad innehåller 452 kcal per 100 gram och är ett bra alternativ när sötsuget smyger sig på.

Myt 6: Om man vill ha platt mage är det bara att göra lite situps

Om det bara vore så enkelt. Det krävs fettförbränning om du vill ha ett sexpack till sommaren. Du kan inte träna en muskelgrupp för att gå ner på ett särskilt ställe på kroppen. Att träna när du försöker gå ner i vikt gynnar dig på många andra områden eftersom du med träning minskar risken för att förlora muskelmassa.

Dessutom kommer du att se trevligare ut om du inte bara förlorar fettmassa utan också ökar din muskelmassa under din viktminskningsprocess. Vissa kvinnor är oroliga för att de kommer att se ut som män om de börjar styrketräna. Det kommer inte att hända. Du kommer bara att se ut som ett muskelknippe om du tränar intensivt i flera år och samtidigt har ett överskott av kalorier.

Myt 7: Man går upp i vikt av kolhydrater

På samma sätt som att du inte går upp i vikt av fett gör du det inte heller av kolhydrater. Du går ner lika mycket i vikt genom att minska på fettet som på kolhydraterna. Det viktigaste när du försöker gå ner i vikt är att du hittar den metod och det tillvägagångssätt som passar in i ditt liv. Att skära ner på fett eller kolhydrater har i vetenskapliga studier visat sig att inte spela någon roll.

Myt 8: Din förbränning minskar om du inte äter mellanmål

De senaste studierna tyder på att man går ner lika mycket i vikt när man äter tre som sex mål om dagen. Din förbränning upphör inte bara för att du äter få mål under en dag. Om du vill få igång en lite högre förbränning ska du istället arbeta på din muskelmassa genom styrketräning. Muskelmassan är avgörande för hur många kalorier du behöver varje dag.

Myt 9: Man går lättare ner i vikt om man skär ned på kolhydraterna

Först var det fett man var tvungen att skära ned på för att få bukt med sina överflödskilon. Några år senare var det kolhydraterna som stod i skottgluggen.
Varken det ena eller det andra har dock visat sig vara mer effektivt för att gå ner i vikt. Du lyckas lika lätt med en viktminskning genom att skära ner på kolhydraterna som när du skär ner på fettet. När allt kommer omkring handlar det om att få i sig mindre än man gör av med.

Myt 10: Lightprodukter får dig att äta mer

Det finns inga bevis för att du ökar ditt intag av kaloririka livsmedel om du äter eller dricker lightprodukter. Du sparar däremot 200 kcal genom att byta ut din coca cola mot en cola light. Myten är seglivad och florerar på många ställen, men den har ingen förankring i verkligheten. Var dock medveten om att bara för att en produkt är märkt med ”light” innebär det inte nödvändigtvis att den innehåller färre kalorier än en motsvarande produkt. ”Light” anger att produkten innehåller 33,3 % mindre socker jämfört med en likvärdig produkt, eller 50 % mindre fett.Skrivet av:
Anne Louise Knudsen. Klinisk dietist, Dietpiloten