Det råder ingen tvekan om att de flesta chokladbarer är fulla av socker och tomma kalorier. Och vi vet utmärkt väl att de inte ingår i en hälsosam daglig kost. Men hur är det med proteinbarerna som vi äter efter långa svettiga timmar på gymmet? Är de så mycket bättre, eller blir vi lurade av omständigheterna och reklamen? Inte nödvändigtvis, men man måste vara uppmärksam.
Bilden här ger en god inblick i sockerinnehållet i en slumpmässig vald proteinbar jämfört med en EASIS-bar.
Förutom att EASIS Free Barer naturligtvis är utan tillsatt socker innehåller till exempel Crunch-baren också 9 gram fibrer per bar, vilket motsvarar mer än 25 %. Proteinbaren bredvid innehåller cirka 0,4 gram per bar, vilket motsvarar 0,6 %.
Men vad är fibrer egentligen och varför är de så bra?
Fibrer, eller kostfibrer, är faktiskt en kolhydrat. Redan här kan det skapa oro hos många – för är det inte kolhydrater som vi ska hålla oss borta från om vi vill vara friska? Här är svaret naturligtvis nej. I själva verket bör så mycket som 45–60 % av kosten bestå av kolhydrater, enligt de officiella rekommendationerna från den danska livsmedelsmyndigheten. Utmaningen är bara att både socker och kostfibrer ingår i kategorin ”kolhydrater”, men de har mycket olika effekter på vår kropp.
Och vad var det nu som var så bra med kostfibrer?
Kostfibrer ger maten struktur och stimulerar därmed till ökad tuggning. Kostfibrer binder vatten, vilket bidrar till att maten får större volym och därmed ett lägre kaloriinnehåll per gram. Din mat tar alltså större plats, och därför kan vi lägga till ytterligare en positiv faktor på listan: nämligen en ökad mättnadskänsla när man äter mat med högt fiberinnehåll. Dessutom bidrar kostfibrer till god matsmältning genom att hjälpa maten att passera snabbare genom tarmen och motverka förstoppning.
Generellt rekommenderas 25–35 g kostfibrer per dag.
Goda källor till kostfibrer i den svenska kosten är fullkornsprodukter som rågbröd, havregryn, kall potatis (avkylda efter kokning), fullkornspasta, grova grönsaker som morötter och broccoli, frukt osv.
Fiberinnehåll i olika livsmedel
Genom att äta en varierad kost får du lätt i dig de rekommenderade 25–35 g kostfibrer per dag. Din dagliga kost kan till exempel innehålla:
Så nästa gång du ser en glad smiley på din bar vet du att den förutom att vara utan tillsatt socker också innehåller massor av kostfibrer.
Skrivet av Stephanie Agger, maj 2016.