Kakor och bakverk

Baka utan socker

Att baka utan socker, det kan det finns många anledningar till att göra. Du kanske helt enkelt vill hålla dig borta från att äta allt för mycket raffinerat socker eller att du vill ha en sockerfri livsstil. Att baka utan socker är inte så svårt och ja, det blir faktiskt väldigt gott! Här på vår sida hittar du en hel del recept på olika goda saker, som alla är utan vanligt, vitt socker. Du hittar även allt du behöver för att baka olika recept utan tillsatt socker bland vårt sortiment. Vi har även en hel del andra bra produkter, som är helt utan extra tillsatt socker.

Bakning i sig är ju oftast förknippat med att det ska vara en massa socker. Dock är det så att idag finns det grymt många bra substitut till det raffinerade socker som annars är vanligt att se i bakrecept. Du kan därmed göra kakor utan tillsatt socker. Bra substitut för vanligt socker är olika sorters sötningsmedel.

Bra substitut till raffinerat socker
När du ska baka utan tillsatt socker så finns det olika substitut du kan använda dig av. Bland annat finns det bra sötningsmedel som Erythritol, Stevia (eller Steviolglykoside). Vi har även en bra fibersirap, tillverkad på ren kostfiber och sötar 40 % av socker.

Tips på goda saker att baka utan socker
Det finns idag många goda saker att baka, utan att du behöver ha en massa socker i. Här hos oss finns det bra recept på bland annat päronpaj. I det receptet används Perfect Fit, som är en bak- och sockerersättning. Detta substitut kan även användas i vårt recept på kanelsnurror. Perfect Fit är bra till i stort sett alla slags bakverk. Du kan ta vilket recept som helst på tårta eller kaka och sedan kan du ta bort sockret och ersätta med Perfect Fit. Då får du en kaka med hög fiberhalt istället för hög sockerhalt.
Doseringsanvisningar finns på förpackningen. Använder du Perfect Fit kan du även utelämna hälften av fettet i en kaka.

Du hittar som sagt en hel del här på vår sida när det gäller recept utan tillsatt socker. Du kan även hitta de sötningsmedel som används i recepten att köpa här hos oss.

Det är faktiskt ganska lätt att baka utan socker. Även favoritrecept du har sedan innan, där du enkelt kan byta ut det vita sockret mot andra alternativ. Sedan finns det även gott om bra recept att hitta på nätet för att baka utan socker.

Vilka alternativ finns för att baka utan socker
Det går oftast bra att ersätta det vanliga sockret i de flesta recept till andra alternativ. Nyckelfrågan i det hela är varför du vill byta ut det.

Vår fibersirap utan tillsatt socker är även det ett bra alternativ. Den är baserad på flytande kostfiber. Passar bra i bakverk, så väl som att du kan använda den för att ha på din yoghurt.

Att baka med dadlar istället för socker har även det blivit mycket vanligt. För att använda torkade dadlar kan du mixa dem med en stavmixer. Det går även tillsätta lite vatten förr att göra en puré av dem. 125 gram dadlar motsvarar 100 g socker.

Bananer är annars ett riktigt bra alternativ när du vill ha sötma i dina bakverk, utan att ha en massa vitt socker i dem. Ju mörkare bananen är desto sötare smakar den. 125 gram banan motsvarar 100 g socker. Bananer har dock en hög sockerhalt, så använd dem sparsamt, eftersom de också – liksom dadlar – bidrar med ett högt innehåll av sockerarter i kakan.

Andra alternativ till socker är sockeralkohol och sötningsmedel som erythritol och stevia.

Våga baka utan socker
Att baka utan tillsatt socker innebär inte att dina bakverk inte smakar sött! Det finns ju som sagt många bra substitut och alternativ att välja mellan. Det så att du kan baka kaka utan tillsatt socker, bakelser utan tillsatt socker och så vidare, men som ändå smakar sött. När det gäller sockerfria recept, så handlar det alltså om att få bort det vita, raffinerade sockret. I bakverk är det ju tyvärr mycket socker, men det går för det mesta att byta ut det mot annat!
När det gäller bra substitut till socker, så kan du här hos oss bland annat hitta Perfect Fit. Det är en sockerersättning som är perfekt att baka med. Fördelen med den är att du kan använda den som sockersättning i alla recept. Det du kan göra, det är att ta ett av dina vanliga recept och sedan byta ut allt socker och upp till 50 % av fettet mot Perfect Fit. Du blandar det med alla övriga torra ingredienser och följer sedan bara ditt recept som vanligt.

Du som vill ha bra recept där det redan finns ersättning för socker, du kan med fördel kolla in våra recept vi har här på vår sida.

Det du även kan göra, det är att använda dig av vår smarta kakmix, pannkaksmix och våffelmix. Våra kakblandningar, de går snabbt och lätt att göra. Det gör det extra enkelt att baka utan tillsatt socker. Det gör att du inte behöver fundera på om det är utan tillsatt socker, eller sockerfritt. Med EASIS är det alltid utan tillsatt socker som gäller.