Upptäck och sluta med dåliga vanor under din viktminskningsprocess

Konkreta råd för att upptäcka och sluta med dåliga vanor under din viktminskningsprocess

Under en viktminskningsprocess finns det många olika dåliga vanor som står i vägen för dig så att det blir svårare att uppnå ditt mål. Vanorna kan vara flera år gamla och väl invanda. Kanske är du uppmärksam på dem och kanske har du inte ens lagt märke till dem.

Om du känner igen dig i några av de dåliga vanorna nedan är det en bra idé att försiktigt börja ta itu med dem.

Dålig vana nr 1: Du tar en andra portion eftersom alla andra vid bordet gör det

Vi äter ofta tillsammans med andra, vilket i vissa situationer kan få dig att slå på autopiloten eller kopiera olämpliga beteenden hos dem du äter med.

Om du alltid har tagit två portioner mat behövs det inte så mycket distraktion för att du automatiskt ska fortsätta i det spåret. När du äter med andra influeras du ofta av deras matvanor. Känn efter om du verkligen behöver ta mer efter den första portionen även om de andra vid bordet äter betydligt mer än du.

Dålig vana nr 2: Du äter för mycket av mat som egentligen är nyttig

Mandlar är ett strålande exempel på ett livsmedel som innehåller bra fetter, fibrer och massor av näringsämnen. Men de innehåller också lika många kalorier som en Ritter Sport-chokladkaka per 100 g.

Om du äter 50 g mandlar har du fått i dig 265 kcal. Detta motsvarar en mindre frukost för många som försöker gå ner i vikt. Du kanske alltid har haft vanan att äta mandlar som mellanmål och det går bra, men ta bara cirka 20 mandlar (106–132 kcal) som mellanmål istället för en stor näve (som i genomsnitt består av cirka 35 st/180 kcal).

Ett annat bra exempel som är populärt på lunchrestauranger och frukostbilder på Instagram just nu är avokadon. Den innehåller precis som mandlarna riktigt bra fetter, en hel del fibrer och en massa vitaminer och mineraler. Men den innehåller också många kalorier. En medelstor avokado på 130 g innehåller 240 kcal. Ät hellre en halv avokado istället för att låta vanan styra och äta en hel som du brukar.

Dålig vana nr 3: Du sover för lite

När du sover för få timmar kommer du under dagen att uppleva att du är hungrigare och har svårare att känna när du är mätt. Dessutom kommer du också att ha ett ökat sötsug och din energi och önskan att vara fysiskt aktiv är också väldigt begränsad.
Om du sover för lite ökar också risken för att det samlas fett runt organen.
Du måste alltså helt enkelt få ordning på dina sömnvanor för att lyckas med din viktminskning.
Hur många timmars sömn det gäller är individuellt men en vuxen behöver i genomsnitt cirka sju timmars sömn för att känna sig utvilad dagen efter. Det kanske är dags att hoppa i säng lite tidigare än vanligt?

Dålig vana nr 4: Du jämför dig med andra

Jag har otaliga klienter som ständigt jämför sin viktresa med andras. De har alltid bara tittat på vikten och upplever det negativt varje gång de ser någon annan gå ner x kilo snabbare än de själva kan. Du vinner absolut ingenting av att jämföra din viktminskning med andras. Du känner inte till deras utgångspunkt och inte heller vilka resurser de har inom olika områden. Därför måste du helt sluta med att snegla på andra och istället titta dig själv i spegeln och se vad din nya livsstil ger dig.

Byt ut dina kalorier

Vissa dåliga vanor handlar också om att du väljer ett för kaloririkt alternativ.
Nedan ser du några byten du kan göra som gör att du sparar ganska många kalorier men som samtidigt ger dig samma känsla:

1 Snickers (57 g) 276 kcal jämfört med EASIS Soft Peanut bar (30 g), 112 kcal. Du sparar 165 kcal

Vetetortilla, 40 g, 124 kcal jämfört med en äggwrap på 4 äggvitor, 69 kcal. Du sparar 55 kcal

Chai latte med socker och standardmjölk, 3,5 dl, 339 kcal jämfört med EASIS Chai latte på minimjölk (3,5 dl), 186 kcal. Du sparar 153 kcal

Svartvinbärsjuice, 0,5 dl juice utspädd med vatten, 125 kcal jämfört med EASIS svartvinbärsjuice 0,5 dl juice utspädd med vatten, 21 kcal. Du sparar 104 kcal

Vanlig chokladkaka, 50 g, 240 kcal jämfört med EASIS Kakmix choklad, 50 g färdigbakad kaka, 110 kcal. Du sparar 130 kcal

Chokladglass, 100 g, 235 kcal jämfört med EASIS Chokladglass, 100 g, 118 kcal. Du sparar 117 kcal

Aprikosmarmelad, 1 msk, 49 kcal vs EASIS Aprikosmarmelad, 1 msk, 7 kcal. Du sparar 42 kcal

Dessutom kan traditionella produkter ersättas med EASIS, till exempel:
- Traditionella potatischips kan ersättas med EASIS Chips med högt proteininnehåll. Du sparar 60 % fett
- Traditionella lakritskarameller med socker kan ersättas med EASIS Spejder Bolsjer. Du sparar 55 % kalorier
- Traditionell plommongröt kan ersättas med EASIS Sveskegrød. Du sparar 38 % kalorier


Skrivet av:
Anne Louise Knudsen. Klinisk dietist, Dietpiloten