Kalorier och EASIS

Sverige och resten av västvärlden har drabbats av en fetmaepidemi. I genomsnitt får vi i oss alldeles för många kalorier jämfört med hur mycket vi rör oss. Detta är huvudorsaken till den kraftiga ökningen som vi ser i antalet livsstilsrelaterade sjukdomar – fetma, diabetes 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.

Färre kalorier för ett friskare Sverige

EU räknar med att 40 % av befolkningen i EU kommer att vara allvarligt överviktiga år 2030 om det inte sker någon förändring i beteendemönstret.

På EASIS fokuserar vi mycket på en produkts totala kaloriinnehåll. När vi tar bort det tillsatta sockret från ett livsmedel är vi noga med att inte tillsätta andra energitunga ingredienser istället. Så långt det är möjligt försöker vi uppnå en kaloriminskning på minst 30 % i våra produkter jämfört med andra liknande produkter (med socker) på hyllorna.

Varför gör vi sötsaker med lågt kaloriinnehåll?

Vi tror på kostråden från den danska hälsomyndigheten. Färre kalorier behövs för ett friskare Danmark, men vi tror också på det goda i att njuta av något sött. Därför vill vi gärna erbjuda godis som smakar gott men innehåller färre kalorier.

Att vara överviktig beror helt enkelt på att det i genomsnitt konsumeras fler kalorier än vad som förbränns. Därför vill vi gärna utveckla kalorireducerade produkter som innehåller färre kalorier än liknande produkter du kan hitta på marknaden – givetvis fortfarande utan tillsatt socker. Detta ger konsumenterna möjlighet att välja ett alternativ med lägre kaloriinnehåll.

Dessutom visar vår marknadsundersökning att våra konsumenter inte bara är fokuserade på inget tillsatt socker, utan även hälsa i ett större perspektiv – inklusive det totala innehållet av kalorier – och det fokuset vill vi givetvis följa så långt det är möjligt.

Varierande kalorireducering

Det är stor skillnad på hur mycket EASIS-produkter är kalorireducerade. Det beror på produkttypen, som vi har gett exempel på nedan.

Dessutom får en produkt endast påstås vara kalorireducerad om den innehåller 30 % färre kalorier jämfört med andra liknande produkter med socker. Så även om många av våra produkter är 10–20% kalorireducerade, är detta inget vi kan säga på produkten. Hur mycket en produkt är kalorireducerad beror därför på utgångspunkten för en liknande produkt med tillsatt socker.

Här några exempel:
EASIS Jordgubbsgröt

EASIS Jordgubbsgröt

Vår jordgubbsgröt är mer än 50% kalorireducerad jämfört med en liknande jordgubbsgröt på marknaden. Om man tittar på en jordgubbsgröt med tillsatt socker kommer den stora majoriteten av kalorierna från socker. När du tar bort det tillsatta sockret minskar givetvis kaloriinnehållet avsevärt. Anledningen till att produkten inte är ännu mer kalorireducerad är förstås att det finns jordgubbar i en jordgubbsgröt och frukt i sig bidrar med en del naturliga sockerarter som bidrar till energi.
EASIS Sandwich Cookies med vaniljkräm

EASIS Sandwich Cookies med vaniljkräm

I våra Sandwich Cookies med vaniljkräm (kakaokex) består kaloriinnehållet av både kolhydrater och fett. Sockret minskar såklart rejält när vi tagit bort tillsatt socker, men det blir fortfarande stärkelse kvar i produkten eftersom det är mjöl i. Även om vi tillsätter kostfiber till både fyllningen och kexen så behövs fortfarande mjöl för att göra ett kex.

Dessutom bidrar även kostfiber med kalorier, även om det är betydligt mindre än vad kolhydrater bidrar med. Vi har även minskat mängden fett med hjälp av kostfiber, men då vi fortfarande ska behålla den krämiga konsistensen går det inte att få bort allt. Därför är en sådan produkt mindre kalorireducerad än till exempel jordgubbsgröt. Det är helt enkelt svårare att bevara både smak och konsistens i en ”fast” produkt jämfört med en ”våt” produkt.

EASIS Nougat

EASIS Nougat

Nougat med tillsatt socker består främst av socker och fett. Faktum är att socker utgör upp till hälften av produktens vikt i en nougat med tillsatt socker. I EASIS Nougat har vi bland annat ersatt socker med kostfiber vilket gör att vår nougat bara har 9 g sockerarter per 100 g. Det är en låg kolhydrathalt och samtidigt en hög kostfiberhalt.

Fettet kommer i första hand från hasselnötterna och det är just hasselnötterna som är den primära ingrediensen – och vad konsumenterna förknippar med nougat – så vi kan naturligtvis inte ta bort dem och därmed fettet därifrån. Dessutom är det kakaosmör i och vår nougat är därför inte kalorireducerad jämfört med traditionell nougat. Men innehållet av sockerarter och kolhydrater är betydligt mindre och det har ett högt fiberinnehåll.

Det är alltså helt produktberoende, hur mycket den enskilda produkten är kalorireducerad.