Proteiner

Proteiner ingår i alla kroppens celler och är viktiga för att ben, muskler, senor, bindväv, hud, hår och naglar ska fungera ordentligt.

Proteiner transporterar också olika ämnen i blodet och ingår som enzymer och hormoner i ämnesomsättningen. Alla proteiner är inte lika bra. Det är viktigt att få i sig tillräckligt av alla de proteinbyggstenar (aminosyror) som kroppen inte kan tillverka själv.

Kroppen kan till exempel inte utnyttja mer än 40 % av proteinet i vetemjöl om den inte också får protein från t.ex. ost, kött, mjölk eller bönor. En varierad kost är alltså också viktig för att kunna utnyttja proteinet.

De nordiska näringsrekommendationerna

I de nordiska näringsrekommendationerna rekommenderas att energiintaget för personer över 2 år bör fördelas så här: 10–20 E% från protein, 25–40 E% från fett och 45–60 E% från kolhydrater.

Ökande efterfrågan på proteiner

Många svenskar efterfrågar idag mer proteinrika livsmedel än tidigare. En proteinrik kost har av flera näringsexperter utsetts till den nya hälsotrenden, och proteinrika livsmedel hyllas för sina mättande och muskelbyggande egenskaper.

EASIS har också nyligen sett en ökad efterfrågan på proteinrika livsmedel – särskilt våra proteinpulver, men också produkter som Crunchy Caramel bar, Crunchy Chocolate bar och mjuka barer, som innehåller 19–37 % protein.

De nordiska näringsrekommendationerna rekommenderar ett proteinintag för normala personer på 1,1–1,3 g protein av god kvalitet per kg kroppsvikt och dag och något mer för dem som inte äter så mycket.