Hållbar choklad

Choklad med gott samvete

På EASIS är vi engagerade i att säkerställa att våra produkter tillverkas under rätt förhållanden – både med hänsyn till miljön och människorna som odlar råvarorna. Som livsmedelsföretag vill vi gärna vara med och ta ansvar för att chokladen vi säljer produceras på ett hållbart sätt. EASIS får sin choklad producerad av det världsomspännande företaget Barry Callebaut, som har sitt alldeles egna hållbarhetsprogram: Cocoa Horizons. Cocoa Horizons är en ideell organisation som startades av Barry Callebaut 2015. Cocoa Horizons arbetar för att förbättra villkoren för kakaobönder i Sydamerika, Afrika och Asien. Det görs genom att främja hållbar produktion, öka böndernas kunskap och produktivitet samt utveckla lokala samhällen med fokus på att skydda både barn och natur.

Cocoa Horizons har två fokusområden:
- att utbilda bönder i ett effektivt och hållbart jordbruk och stödja dem med material och finansieringsmöjligheter.
- att förbättra lokala samhällen genom utbildningsmöjligheter för barn och kvinnor, säkerställa rent vatten och bättre hälsovård.

Cocoa Horizons: https://www.cocoahorizons.org/progr...
Vad är betydelsen av Cocoa Horizons?

Vad är betydelsen av Cocoa Horizons?

Cocoa Horizons arbetar med åtgärder inom tre områden:

-Produktivitet:
Det är fokus på att utbilda kakaobönderna i jordbruket så att de kan producera mer effektivt, både på kort och lång sikt. På så sätt kan bönderna få en större avkastning och därmed tjäna mer pengar. Bönderna kan också få hjälp med finansiering så att de kan investera i sin produktion. Samtidigt är det fokus på att även utbilda kvinnor inom lantbruket, så att kvinnor får en egen inkomst.

-Gemenskap:
En av Cocoa Horizons viktigaste uppgifter är att stoppa barnarbete. Ett av FN:s 17 globala mål är att allt barnarbete ska stoppas till 2025. Cocoa Horizons arbetar för att få ett slut på barnarbete genom att förbättra kakaoböndernas inkomster så att barnen inte behöver arbeta för att familjen ska klara sig. Dessutom hjälper Cocoa Horizons till att alla barn kan gå i skolan.

-Miljö:
I utbildningen av kakaobönderna är det också fokus på miljön. Kakaobönderna i programmet Cocoa Horizons får inte röja skogsområden för att utöka sin produktion. Istället får bönderna hjälp att lära sig att producera mer effektivt, så att de kan få högre avkastning av sin produktion utan att behöva använda mer mark. Det pågår även arbete med att plantera andra arter av träd och växter som kan bidra till kakaoproduktionen, t.ex. genom att skugga kakaoträden och förbättra näringsinnehållet i jorden. Samtidigt kan det ge ytterligare inkomster för bönderna om t.ex. baljväxter eller ved kan säljas förutom kakao.

(Cocoa Horizons: https://www.cocoahorizons.org/our-a...)

Vårt bidrag  
När EASIS köper choklad som är verifierad under Cocoa Horizons betalar vi lite extra för chokladen och därigenom går ett fast belopp till Cocoa Horizons arbete. Pengarna går bland annat direkt till kakaobönderna, så att deras inkomster ökar och till de olika aktiviteter som Cocoa Horizons har. På så sätt bidrar EASIS och andra företag till att främja bättre arbetsvillkor och en mer hållbar produktion av kakao. Majoriteten av chokladen du hittar i EASIS produkter är verifierad under Cocoa Horizons. Därför ser man även varumärket Cocoa Horizons på många av förpackningarna. Det är ett bevis på att chokladen produceras av kakaobönder som får hjälp av organisationen. Leta efter märket nästa gång du köper EASIS Chocolate. Då kan du njuta av din choklad med gott samvete.

Läs mer om Cocoa Horizons https://www.cocoahorizons.org/