EASIS – utan tillsatt socker. Men vad har vi använt istället?


Alla EASIS-produkter är framställda utan tillsatt socker – och det är utan undantag. Men eftersom många EASIS-produkter är söta produkter som normalt sett innehåller socker ställer många frågan: Vad innehåller de då? Vi ska försöka svara på det här:

För att ge sötma använder EASIS sötningsmedel som givetvis har godkänts av EU och det danska livsmedelsverket.
Sötningsmedel delas in kraftfulla (intensiva) och svaga (sockeralkoholer).

Intensiva sötningsmedel
De intensiva sötningsmedlen är vanligtvis konstgjorda och liknar inte socker i sin kemiska struktur. Att sötningsmedlen är intensiva/kraftfulla innebär att man bara behöver en väldigt liten mängd, vilket gör att varje produkt innehåller väldigt få kalorier om man jämför med socker. Sötman hos 1 gram av sötningsmedlet sukralos motsvarar exempelvis sötningsförmågan hos 600 gram socker.

Eftersom de intensiva sötningsmedlen inte ger produkten fyllighet på det sätt som socker gör ersätter vi denna fyllighet med fibrer, proteiner och/eller vatten.

Sockeralkoholer/polyoler

Den ”svaga” gruppen av sötningsmedel som ofta används i livsmedel kallas sockeralkoholer eller polyoler. Kemiskt sätt påminner de mycket om vanligt socker och de har också ungefär samma sötningseffekt.
Sockeralkoholer är energigivande och påverkar blodsockernivån – om än i mindre utsträckning än socker.

För det mesta är poängen med att välja produkter med sockerersättning just att undvika det höga sockerintaget och den efterföljande blodsockerhöjningen. Det är därför viktigt att veta att när sötningsmedel utgörs av sockeralkoholer är de mer eller mindre energirika och har fortfarande en sockerliknande effekt på kroppen och blodsockernivåerna.

Alla sockeralkoholer (utom erytritol) bidrar med 2,4 kcal/10 kJ per 1 gram jämfört med socker som bidrar med 4 kcal/17kJ per 1 gram. De olika sockeralkoholerna påverkar blodsockret på olika sätt. Sockeralkoholen erytritol ger 0 kJ per gram.

Tabellen nedan visar en översikt över sockeralkoholer och deras effekt på blodsockret, där den översta – som är maltitol – har störst inverkan.

Malitol 36
Xylitol 13
Isomalt 9
Sorbitol 9
Laktitol 6
Erytritol 0

Sockeralkoholer kan dessutom ge diarré eller annat obehag för mag-tarmkanalen om du får i dig mer än 20–25 g per dag.

EASIS använder därför inte sockeralkohol i några större mängder. Alltid mindre än 10 E %. Dock med ett undantag – erytritol.

Erytritol

Erytritol är en sockeralkohol som skiljer sig från de andra sockeralkoholerna. Erytritol har ungefär 70 % av sockrets sötma och skiljer sig från andra sockeralkoholer genom att innehålla 0 kcal och samtidigt inte påverka blodsockernivåerna.

Erytritol är en väldigt liten molekyl som tas upp i tunntarmen och utsöndras oförändrad i urinen, så den orsakar inte heller några matsmältningsbesvär som andra sockeralkoholer.

EASIS Perfect Multisød och Perfect Florsød innehåller enligt näringsdeklarationen 100 % kolhydrater – men ändå 0 kcal. Detta kan tyckas förvirrande, men det beror på att erytritol enligt lagstiftningen måste deklareras som en kolhydrat – även om den inte bidrar med energi.

Kolhydraträkning

Om du räknar kolhydrater kan du i produkter som innehåller erytritol därför dra av dem från det totala kolhydratinnehållet.

Flera av EASIS – till exempel chokladen, Free Soft-baren och våra kammerjunker (en söt dansk skorpa) – innehåller erytritol. Dessa produkter innehåller därför färre kolhydrater än vad som framgår av näringsdeklarationen. Därför skriver vi också alltid ut hur många procent erytritol en produkt innehåller, så att du kan dra av den från kolhydraterna.

Om vi exempelvis tittar på näringsinnehållet i en Free Soft bar med karamell innehåller den 19 g kolhydrater per 100 g, varav 3,5 % utgörs av erytritol. Det innebär att baren faktiskt innehåller 19–3,5 = 15,5 g kolhydrater per 100 g.